DOMŽALSKI DOM NA MALI PLANINI
Nadmorska višina:
1534 m
Območje:
Kamniške in Savinjske alpe
Mala planina je del največje visokogorske pašne planine na slovenskem, Velike planine. Ta slovi po prav posebni čarobnosti. Njen zaščitni znak so obširne pašne ravni s pastirskimi stanovi, številne vrtače, jame in brezna, planina pa se ponaša tudi s kapelico Marije Snežne, ki je bila leta 1939 postavljena po načrtih arhitekta Plečnika, Preskarjevo bajto, enega redkih ohranjenih pastirskih stanov in siru trnič.

Mala planina je del največje visokogorske pašne planine na slovenskem, Velike planine. Ta slovi po prav posebni čarobnosti. Njen zaščitni znak so obširne pašne ravni s pastirskimi stanovi, številne vrtače, jame in brezna, planina pa se ponaša tudi s kapelico Marije Snežne, ki je bila leta 1939 postavljena po načrtih arhitekta Plečnika, Preskarjevo bajto, enega redkih ohranjenih pastirskih stanov, ki je danes zavarovan kot edinstveni spomenik pastirske arhitekture, številnimi etnografskimi značilnostmi (srebrna fibula, žlice, sekira…) in siru trnič (lepo okrašena kepa sira iz posnetega mleka).

Če boste imeli srečo, morda srečate divjega moža ali belo deklico, prvotne prebivalce planine, ki so jih pred 3000 leti pregnali pastirji. Bojda še vedno živijo na najbolj skritih mestih.

Domžalski dom stoji na nižjem delu Velike planine imenovane Mala planina. Z njim upravlja Planinsko društvo Domžale. Dom je odprt vsak dan.
 

Razgled

Z rebri nad domom je čudovit razgled na vse strani. Proti vzhodu se pobočja Velike planine spuščajo proti Volovjeku in Rogačevi skupini. Na jugu pogled seže prek Ljubljanske kotline vse do Polhograjskega hribovja, Krima, Mokrca, Nanosa, Javornikov, Snežnika in Risnjaka v Gorskem Kotarju. Razgled na zahodu zapira Krvavec, od severozahoda do severovzhoda pa se za Veliko planino kitijo Grintovec, Skuta, Brana, Planjava in Ojstrica.
 

Dostop

Iz Kamnika se peljite proti prelazu Černivec. Približno 100 m pred prelazom zavijte ostro levo za Kranjski Rak. Cesta vas bo pripeljala do prelaza Volovjek, kjer parkirajte v bližini gostišča Kranjski Rak (parkiranje pred gostiščem je dovoljeno le gostom).

Daljša različica pohoda na Malo planino je iz Stahovice. Iz Kamnika se peljite v smeri Kamniške Bistrice. Ko pridete do Stahovice zavijte levo za Kamniško Bistrico in žičnico do Velike Planine. Po približno 50 metrih parkirajte na označenem parkirišču pri tovarni Calcit. Parkirate lahko tudi na desni strani ceste na primernem prostoru ob cesti, ki vodi v Prapretno. Iz obeh izhodišč do doma vodita dobro markirani poti.

Deli članek na družbenih omrežjih