KOČA ANTONA BAVČERJA NA ČAVNU
Nadmorska višina:
1242 m
Območje:
Primorska
Čaven je pogorje Trnovskega gozda, ki ga sestavljata Veliki Modrasovec in Mala gora. Med njima na travnati jasi stoji koča, ki je ime dobila po slovenskem domoljubu in planincu Antonu Bavčerju. Pogorje spada v južno obrobje Trnovskega gozda, ki ga zaznamuje izrazit dinarski značaj s številnimi kraškimi pojavi ter vegetacijskimi oblikami, ki kažejo na ostre vremenske razmere.
Čaven je pogorje Trnovskega gozda, ki ga sestavljata Veliki Modrasovec in Mala gora. Med njima na travnati jasi stoji koča, ki je ime dobila po slovenskem domoljubu in planincu Antonu Bavčerju. Pogorje spada v južno obrobje Trnovskega gozda, ki ga zaznamuje izrazit dinarski značaj s številnimi kraškimi pojavi, kot so vrtače, škraplje in žlebiči, travnate in gozdne površine z golim kamenjem in skalovjem ter vegetacijskimi oblikami, ki kažejo na ostre vremenske razmere. Na Čavnu raste tudi rastlinica, ki je ne najdemo nikjer drugje na svetu, rebrinčevolistna hladnikija. 
 

Dostop

Iz krožišča v centru Ajdovščine sledimo oznakam za naselje Lokavec. Od tam do Predmeje vodi ozka, vzpenjajoča, ovinkasta in slikovita cesta. Ko se pripeljete do križišča v Predmeji, kjer se cesta desno odcepi za Col, parkirajte vozilo. Od tu se peš usmerite na planinsko pot v smeri koče proti Čavnu. Do cilja boste prišli v eni uri in 15 min, ko boste premagali 340 m nadmorske višine.
 

Razgled

Pri koči razgled zastirajo drevesa. Z razgledne točke od koče oddaljene le slabih pet minut hoda pa se odpira veličasten pogled na Vipavsko dolino, Kras, morje in Furlansko nižino.
 

Deli članek na družbenih omrežjih