KOČA NA DOBRČI
Nadmorska višina:
1478 m
Območje:
Gorenjska
Mogočna Dobrča se strmo dviga iz gorenjske ravnine in je zagotovo edina, ki brezsramno že dolga stoletja sedi na dveh stolčkih: zemljepisno predstavlja najjužnejši odrastek Stola in je del Karavank, medtem ko geološko spada v Kamniške Alpe. A ji tega ni zameriti. Oddolži se nam vsakič, ko stopimo na njene planinske poti in se tik pod vrhom, pri koči, zazremo v daljavo.

Mogočna Dobrča se strmo dviga iz gorenjske ravnine in je zagotovo edina, ki brezsramno že dolga stoletja sedi na dveh stolčkih: zemljepisno predstavlja najjužnejši odrastek Stola in je del Karavank, medtem ko geološko spada v Kamniške Alpe. A ji tega ni zameriti. Oddolži se nam vsakič, ko stopimo na njene planinske poti in se tik pod vrhom, pri koči, zazremo v daljavo. Zaradi svojega izjemnega razgleda, ki nam ga ponuja, gori pravijo kar gorenjski balkon. Pobočje, na katerem stoji koča, se imenuje tudi Kres. Zaradi svoje strateške lege so na tem strmem južnem pobočju kurili kresove in s tem v širne daljave širili glas o nevarnosti turških vpadov.

Koča na Dobrči je bila leta 2012 razglašena za najprijaznejšo in s tem najbolj priljubljeno planinsko kočo. Z njo upravlja PD Tržič, ki letos praznuje 105 let delovanja.

V poletni sezoni je koča odprta vsak dan, izven sezone pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih. Za dogovorjene termine je odprta tudi izven rednih terminov.
 

Razgled

Z gorenjskega balkona se razgled na vzhodu odpira na Kriško goro in Storžič, za njima se bohotijo vrhovi Kamniških Alp. Na jugovzhodu vidimo Posavsko hribovje, pred katerim leži širna Ljubljanska kotlina, za njo pa notranjsko hribovje s Snežnikom in Javorniki. Ob vznožju Dobrče se na jugu med Tržičem in Begunjami dviga planota Podgora, za njo pa se razteza gorenjska ravnina, ki jo obrobljajo Polhograjsko hribovje, Škofjeloško pogorje, Jelovica, Pokljuka, Lubnik, Blegoš, Porezen, Ratitovec ter v daljavi panorama Julijcev s Triglavom.
 

Dostop

Z avtoceste Ljubljana – Jesenice se usmerite na izvoz Ljubelj in cesti sledite do izvoza za Tržič, kjer tik pred črpalko zavijete desno in nato takoj spet levo proti Begunjam. Peljite se do vasi Brezje, kjer lahko parkirate pri cerkvi Sv. Neže, avtobusni postaji ali gostilni Dobrča. Peš se odpravite po cesti v smeri Begunj. Kmalu se bo desno odcepila cesta, ki vodi na Bistriško planino. Po njej hodite le nekaj minut. V križišču se usmerite levo v smeri Dobrče in sledite markacijam do koče.

Deli članek na družbenih omrežjih