Metodine delavnice sitotiska

Tisk je v 15. stoletju izumil Johannes Gutenberg. Takšnega s premičnimi kovinskimi črkami, ki šteje za začetek tehnične stroke tiskarstva. Tiskali so seveda že pred tem. Že v 6. stoletju so Kitajci in Japonci tiskali, in sicer s pomočjo glinaste ali slonokoščene bloke, v katere so morali vklesati črke, jih namazati s črnilom ter odtisniti na papir.

Si predstavljate nočno moro, ko ste po dolgotrajnem klesanju v glinasto ploščico opazili slovnično napako? Morda bi Metoda Skovik le zavila z očmi, a večina nas bi najbrž še kako glasno bentila, ko bi morala zaradi lastne nepazljivosti dolgotrajen in naporen postopek rezljanja ponoviti od samega začetka. Prav to težavo je s premičnimi svinčenimi črkami odpravil Gutenberg. A niso uporabljali le svinca. Za izdelavo črk in podob je bil primeren tudi les, najraje češnjev.
 
V Sloveniji je prvo tiskarno leta 1575 odprl Janž Mandelc. Drugi dve so zaradi protireformacijskega gibanja zagnali šele več kot 100 let kasneje. Tista v Ljubljani je bila v lasti  salzburškega tiskarja Janeza Mayr-a, z drugo je na gradu Bogenšperk upravljal Janez Vajkard Valvasor. 

Vse prve tehnike tiska uvrščamo med klasične tehnike. Rečemo jim tudi analogne. Skupni imenovalec jim je stalna tiskovna forma, razlikovale pa so se po obliki tiskovnih elementov. Poznamo visoki, globoki, ploski in prepustni tisk. 

V sitotisku, kot drugače imenujemo prepustni tisk, je zelo spretna Metoda Skovik. Čeprav, ali sploh obstaja kaj, v čemer ona ni spretna? Da ne zaidemo … Na številnih Zlatorogovih vrhovih je Metoda mlade in stare učila te starodavne obrti tiska, in sicer kar na majice. Tudi na Vogarju in Šmohorju, zadnjih letošnjih lokacijah Zlatorogove transverzale ponosa, bo tiskala in osrečevala vsakogar, ki bi si želel na svojo majico odtisniti njeno podobo ali morda napis Gremo v hribe. 
 

Sitotisk

Deli članek na družbenih omrežjih

PRIPOROČAMO ŠE

Metodine otroške ustvarjalne delavnice
Škatlica za spomin
13. julij 2015
Metodine otroške ustvarjalne delavnice
Metodina delavnica na Zelenici
26. maj 2015
Metodine otroške ustvarjalne delavnice
Metodine delavnice za otroke
22. april 2015

ZADNJA FOTOGALERIJA

V GIBLJIVI SLIKI

IZ DRUŽBENIH OMREŽIJ
SKUPNO ŠTEVILO POHODNIKOV V SEZONI 2017

3.412

Pivovarna Union za vsak podpis v vašem imenu donira 1 EUR lokalnemu planinskemu društvu.

NAROČI SE NA NOVICE

Da ohranite stik z nami in dogajanjem akcije Gremo v hribe, se prijavite na novice.

SODELUJEMO S PLANINSKO ZVEZO SLOVENIJE

287

planinskih društev

54.574

registriranih članov

179

planinskih koč

mio

planincev obišče slovenske gore vsako leto

10.000

km

planinskih poti