Vremščica
Iz Ljubljane proti morju se višina naših hribov spušča in v objemu moških sosedov Nanosa, Snežnika in Slavnika, se dviga edina dama v družbi, Vremščica: vzpetina blagih oblik, porasla z gozdom in travniki, ki z vrha nudi razgled na morje, Dolomite, sosednji Nanos, Kamniško Savinjske Alpe, Snežnik, Slavnik in dolino reke Reke ter vzpetina, na katero ne vodijo zahtevne poti, zgolj lahke, ki se razlikujejo le po dolžini in naklonu.

Predlog za izlet


Iz Ljubljane proti morju se višina naših hribov spušča in v objemu moških sosedov Nanosa, Snežnika in Slavnika, se dviga edina dama v družbi, Vremščica. Vzpetina blagih oblik, porasla z gozdom in travniki, ki z vrha nudi razgled na morje, Dolomite, sosednji Nanos, Kamniško Savinjske Alpe, Snežnik, Slavnik in dolino reke Reke. Vzpetina, na katero ne vodijo zahtevne poti, zgolj lahke, ki se razlikujejo le po dolžini in naklonu. Vzpetina, ki kraljuje nad Vremsko dolino, katere spodnji del zaznamujejo Škocjanske jame, ki jih je izoblikovala reka Reka in kjer je nekoč divjala šembilja. Hm, le kaj ali kdo je to?! Z otroci delite pripovedko na poti na vrh in pot bo minila še hitreje. V nadaljevanju ...

Izhodišče: Loščica (660 m)
Cilj: Vremščica (1027 m)
Čas hoje: 1h15 min (z otroci v največ dveh urah v izrazito raziskovalnem duhu)
Zahtevnost: lahka, nezahtevna pot
Višinska razlika: 367 m

Nekdaj je po teh krajih vozila čudežna šembilja: mogočna in železna, ki so jo vlekli veliki črni ognjeni konji. Letela je kot blisk in povzročala strah ljudem, ko se je vozila mimo, če tudi ni nikdar nikogar poškodovala. Nekoč pa je vožnja z njo zamikala samega hudiča. Zavihtel se je nanjo in začel bičati ognjene konje, ki so podivjali, šembilja pa je drla po dolini in naredila več sto metrov globok kanal, po katerem je začela teči reka Reka. Zaradi divje ježe s hudičem so konji in šembilja naredili tudi veliko okroglo jamo - Okroglico. Ker se je šembilja hotela znebiti hudiča, je prevrtala v skale velik tunel, a hudič se je držal zanjo kot klop in ni padel dol. Tako je šembilja prerila skale in prišla ven šele pri morju. Za njeno sledjo pa je drla reka. Hudič je pri vožnji s šembiljo neznansko užival, zato je dirkal z njo vedno, ko je šla po opravkih. Pri Škocjanu jo je hudič usmeril v jamo in dirkal z njo vse do peklenskih vrat.
Vir


Ena krajših poti na Vremščico vodi gor iz Loščice.

Vagon, ki služi kot bivak? Srečali ga boste na samem začetku poti, ki se zlagoma vzpenja v breg in je dobro označena, nato zavije malo desno in cel čas pa daje občutek, da hodite po izsušeni strugi gorskega potoka. Pokrita je namreč z velikimi kraškimi kamni. Pot na vsako stran obdaja sprva mešan kraški gozd, ki se kasneje opredeli za borovega ali pa bukovega: odvisno kam boste pogledali in kaj boste videli. Ob vstopu na travnik je vsaj za nekaj časa konec prijetne sence, nadaljujemo pa kar naravnost, razen če se odločimo, da zavijemo med potjo še po ovčji sir.

Vršni del Vremščice je verjetno najobširnejša travnata površina, kar jih premore Kras. Tam je že par desetletij ovčja farma s sirarno, katere pobudnik in lastnik jo je leta 2000 prodal veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki ima od tedaj tam infrastrukturni center (ICSR), ki skrbi za raziskovanje, izobraževanje in ekološko proizvodnjo. Center ICSR ne glede na formalni naziv vsi poznajo kot ovčjo farmo na Vremščici, njihov ekološko pridelani sir pa je po kakovosti postal že pravi pojem, ki ga poznavalci in dobrojedci ocenjujejo za enkratnega.

Če smo sir pustili za povratek ali za naslednji obisk, nadaljujemo naravnost do manjšega gozdička, kjer je lahko v mokrem blatno in zdrsno. Tam se lahko za pristop na vrh odločimo ali levo ali desno, obe izbiri privedeta do cilja. Nas je pot vodila levo, mimo radioamaterjev do razgledne plošče, ki opredeljuje vrh Vremščice in sporoča kam vse naš pogled, sploh v lepem vremenu, seže.

Vremščica na vrhu nima planinske koče, zato bo potrebno poskrbeti za malico iz nahrbtnika. Ponuja pa nam prostrane travnike, kjer je piknik na mehki podlagi doživetje, ki ga otroci še dolgo ne bodo pozabili. 

Za popoln zaključek se iz tisoč metrov spustite še pod zemljo in obiščite Škocjanske jame, da na lastne oči preverite, kaj je ustvarila šembilja.

Deli članek na družbenih omrežjih

Vremščica

PRIPOROČAMO ŠE