DOM NA PECI
To je dežela Kralja Matjaža in nagajivega rudarskega škrata. Tja, kamor vas vabimo, prosimo, da pridete tiho in nežnega koraka. Dom na Peci se nahaja namreč le nekaj minut hoda od Matjaževe votline, kjer spi. Legenda namreč pravi, da se je dobrohotni pravičnež, ki je koval zlatnike in jih delil med Korošce, pred združenimi zlobnimi vladarji, skril v nedrje gore Peca.

Predlog za izlet


Dobri ali slabi dve uri, odvisno od tega od kod in do kam točno potujete, je do Koroške. Če se vam zdi predaleč ter najdete še kar nekaj stereotipnih izgovorov, zakaj se do tja ne bi peljali, potem je škoda na vaši strani. Zagotovo. Koroška je namreč zakladnica naravne in kulturne dediščine v najširšem smislu. Njena lepota je osupljajoča, ljudje pa dobrosrčni in topli.

PREVERI VEČ O SOBOTNEM DOGODKU

To je dežela Kralja Matjaža in nagajivega rudarskega škrata. Tja, kamor vas vabimo, prosimo, da pridete tiho in nežnega koraka. Dom na Peci se nahaja namreč le nekaj minut hoda od Matjaževe votline, kjer spi. Legenda namreč pravi, da se je dobrohotni pravičnež, ki je koval zlatnike in jih delil med Korošce, pred združenimi zlobnimi vladarji, ki niso odobravali njegovih malemu človeku prijaznih dejanj, skril v nedrje gore Peca. Ta se je odprla sama od sebe in ga sprejela skupaj z vojščaki, da jim nudi zavetišče. Vse odtlej, vladal naj bi v 15. stoletju, Matjaž spi za mizo v svoji votlini. Pravijo, da ko bo njegova brada zrasla toliko, da se bo devetkrat ovila okoli mize, da se bo zbudil. Takrat se Koroški ponovno obetajo zlati časi.

Po drugi različici legende naj bi, ko Matjaževa brada doseže ravno pravo dolžino, pred votlino zrasla lipa. Zacvetela bo ponoči. Med polnočjo in eno uro zjutraj bodo dehteli njeni cvetovi. Potem se bo posušila, zbudil se bo kralj in premagal vse svoje sovražnike ter s slovenske zemlje pregnal krivico.

Ker na vsakem Zlatorogovem vrhu posadimo drevo, najbrž ni treba trikrat ugibati, katerega bomo zasadili pri Domu na Peci. Lipo, seveda. Če le malo pripomoremo k temu, da naravi zagotovimo še ena »pljučka« (sovica Metoda Skovik drevesa in gozdove namreč imenuje kar pljuča sveta, saj proizvajajo kisik) in četudi obstaja čisto majčkeno upanje, da prav naša lipa neke zvezdnate noči zacveti, je vredno poizkusiti. Smo pač romantiki in verjamemo v pravljice. Četudi, ja, ja, ja, vemo, da ji nadmorska višina ne dela usluge, a kdo ve. Čudeži se dogajajo.

Več o deželi neomejenih možnostih aktivnosti za celo družino si oglejte na bogatih spletnih straneh www.koroska.si. Eno od doživetij prihajajočo soboto, 25. junija, bo, med drugim, tudi druženje pri Domu na Peci. Tam se bo namreč ustavila naša karavana, Zlatorogova transverzala ponosa. Več o dogodku si preberite na tej povezavi. 

Deli članek na družbenih omrežjih

PRIPOROČAMO ŠE