PEKEL PRI BOROVNICI
Lučaj od Ljubljane, slabih 20 min vožnje od prestolnice, na jugozahodnem delu Ljubljanskega barja, se globoko v gozdu med prepadnimi stenami skriva poseben košček sveta. Kraljuje mu hudič. Imenuje se Pekel. Da je domovanje zlobnega rdečega možiclja, se nam največkrat razkrije v dežju. Takrat je soteska še posebej temačna, stezice težko prehodne, slapovi padajo in bučijo s silno močjo.

Predlog za izlet


Lučaj od Ljubljane, slabih 20 min vožnje od prestolnice, na jugozahodnem delu Ljubljanskega barja, se globoko v gozdu med prepadnimi stenami skriva poseben košček sveta. Kraljuje mu hudič. Imenuje se Pekel. Da je domovanje zlobnega rdečega možiclja, se nam največkrat razkrije v dežju. Takrat je soteska še posebej temačna, stezice težko prehodne, slapovi padajo in bučijo s silno močjo. Pozimi se utesnjene grape potoka Otavščica - Borovniščica spremenijo v hladno ledno kraljestvo. Raj le za ledne plezalce. Pohodniki takrat raje izberite drugo destinacijo za pohajkovanje. Zahtevna, sicer zavarovana planinska pot, ki vodi mimo petih očarljivih slapov prek Hudičevega zoba, je tudi sicer primerna za dobro opremljene in izkušene pohodnike. 

Kljub nevarnostim, ki prežijo na poti po Peklu, je soteska dobra izbira za nekaj urni obisk z otroki. Mističnost lokacije prežeta z dejstvom domovanja peklenščka bo zaposlila otroško domišljijo za dolgo časa. Do prvega slapa je pot relativno varna in nezahtevna. Previdnost je vseeno potrebna, saj obstaja možnost zdrsa, prav tako brvi niso zavarovane z ograjami.

A Zlatko ne bi bil Zlatko – tokrat je Metodo pustil doma -, če ne bi ubral najdaljše poti. Ta je krožna in mu je z veliko fotografiranja, vzdihovanja nad lepotami padajočih slapov in igre svetlobe (malo je sonca v teh peklenskih grapah, a ko si žarki utrejo pot do potoka, je igra svetlobe nebeška), nekaj krajšimi neplaniranimi zablodami z markirane poti, vzela slabe 4 ure. 

Izhodišče: parkirišče pred gostiščem pred Peklom (335 m)
Cilj: pot je krožna in vodi prek vrha soteske (658 m) do Pokojišča (732 m) in prek Borovnice nazaj do izhodišča. 
Trajanje: 4h (zelo počasne hoje s postanki in veliko raziskovanja)
Tip poti: po soteski zahtevna. 

Zakaj obiskati Pekel? Težko bi izpostavili tisto eno reč, ki te na poti najbolj prevzame. Vseh pet večjih in vsi manjši slapovi z razigranimi brzicami, številni mostovi in brvi, skakanje po skalah, pestro rastlinstvo, igra svetlobe, ko sonce bežno pomoli svoje žarke v hladno in vlažno grapo, spokoj, ki mu ritem daje nežno in mestoma bučno šumenje ledene vode, markantni geološki prelomi in skalne skulpture, prostranost pokojiške planote, gams, ki kuka z vrha skalnega previsa in adrenalin ob misli, da nam pot še prehitro lahko prekrižata medved ali volk. 

Podrobnosti o lokaciji, zgodovini in poti si lahko prebrete na straneh turističnega društva Borovnica. 

Borovniški Pekel s slapovi je zaščiten kot naravna vrednota državnega pomena.

Deli članek na družbenih omrežjih

Pekel

PRIPOROČAMO ŠE