KOČA NA KOPITNIKU
Med Rimskimi Toplicami in Zidanim Mostom se visoko nad desnim bregom reke Savinje dviga kopitast, raztegnjen in rahlo upognjen skalnat rogelj, Kopitnik. Prav nič eleganten ni, a ravno zaradi svoje navidezne robustnosti kar vabi, da nas začara, nekatere morda tudi prestraši.

Predlog za izlet


Kopitnik je hrib, za katerega verjamemo, vas velika večina še ni slišala. Razen, če ne prihajate iz Zasavja. Tam namreč »kucelj« domuje. Severno od Zidanega mosta, južno od Rimskih Toplic, nad desnim bregom Savinje.

Ker radi obiskujemo ne ravno najbolj tipične, ali bolje rečeno - med širšo javnostjo priljubljene, slovenske hribe, ker radi spoznavamo še skrite dragulje naše domovine, ker lepoto najdemo povsod v naravi, smo za Zlatorogovo destinacijo izbrali tudi ta, sicer nič kaj eleganten grič. Prav zaradi svoje robustnosti vabi, da predsodke vržete čez ramo in se prepustite kopitniškemu šarmu. Tik pod vrhom vas čaka Koča na Kopitniku, s katero upravljajo člani Planinskega društva Rimske Toplice. Lokacija koče in ambient je eden lepših sredogorskih. Travnata kotanja pod kočo, s treh strani obdana z drevesi, je resnično pravljična in kar vabi k brezskrbni otroški igri (tudi odrasle).

Izhodišče: predlagamo parkirišče pri pokopališču naselja Šmarjeta, kjer se stikajo ceste iz Celja, Zidanega Mostu in Hrastnika. Izberete lahko tudi pot, ki se začne v Rimskih Toplicah pri trgovini Tuš. Do sem lahko pridete po avtocesti, ki jo zapustite v Celju in pot nadaljujete proti Rimskim Toplicam. Lahko pa uberete regionalno cesto mimo Litije.

Opis in trajanje poti: Obe omenjeni poti se na enem višje ležečih senožet, še pred polovico, združita. Poti so dobre označene, mestoma strme, a so ti deli kratki in kmalu jih prekinejo položnejše poti, kolovozi ali deli neprometnih cest. Do koče boste z otroki porabili maksimalno dobri dve uri, sami pa dobro uro. Za njihovo motivacijo naj vam služi dejstvo, da je pri koči urejeno tudi otroško igrišče.

Za točen opis obiščite to stran, kjer poleg fotografij najdete tudi zemljevid in grafični prikaz vzpona.

Primerno za otroke: Za trmaste. A le pri hoji navkreber. Za tiste, ki so vajeni hoje v hrib daljše od ure in pol. Sicer sama pot ni zahtevna in so jo premagali že tisti, ki so komaj smuknili v pohodne čevlje (malce starejši triletniki).

Cilj: Koča na Kopitniku (865 m). Vzpnete se lahko tudi na sam vrh Kopitnika (910 m). Do skrajnega vrha je potrebna velika mera previdnosti, saj je pot skalnata, prepadna in opremljena z jeklenico in s tem primerna za izkušene, adrenalina željne, starejše otroke. Od koče do vrha je še približno 20 min hoje.

Oprema: običajna pohodniška oprema.
 
Na dan dogodka Zlatorogove transverzale ponosa, v soboto, 28. maja, bo v travnati kotlinici pod kočo organizirana otroška ustvarjalna delavnica Metode Skovik. Naravovarstvena tematika bo v soboto začinjena z japonskim pridihom, saj bo sovica najmlajše učila zgibati papir tako dobro, da bodo z njega nastale sovice, drevesa, ptički in še kaj. Pokazala jim bo tudi, kako iz blata nastane skoraj čista voda. In še mnogo več. Igrali se bodo lahko tudi taktirko moderatorja in animatorja Gregorja in Andreja. Puzli, spomin, slepe miši in premnogo drugih zabavnih družabnih nagradnih igric (tudi za odrasle). 
 
Pomembno za starše:
  • Nadmorska višina, ki jo boste premagali od izhodišča do koče, je slabih 450 m.
  • Na pot vzemite priboljške in malico za otroke. Ustvarite lahko svoj lastni »lov na skriti zaklad« in otroci bodo tekli proti vrhu.
  • S kočo upravljajo člani planinskega društva sami, zato je ta odprta le ob petkih, sobotah in nedeljah.
  • Koča se z letošnjim letom ponaša s certifikatom »družinam prijazna koča«, ki ga podeljuje Planinska zveza Slovenije.
  • Pri planinskem domu stoji Zlatorogov totem s planinskim bontonom. Ne pozabite jih seznaniti z njim.

Deli članek na družbenih omrežjih

PRIPOROČAMO ŠE