PLANINSKI DOM NA MRZLICI
Planinski dom na Mrzlici stoji tik pod 1122 m visoko Mrzlico, imenovano tudi Knapovski in savinjski Triglav. Širše področje Mrzlice je razglašeno za krajinski park, saj se ponaša bogatim in raznolikim rastlinstvom.

Predlog za izlet


Mrzlica je za vse, ki ne prihajamo iz posavskega konca po krivici prevečkrat spregledana destinacija. Da so tisti konci utesnjeni, megleni in polni dima je povsem napačno dojemanje nadvse simpatičnega hribovja in njega dolin, kjer kraljuje znana trojica Trbovlje – Zagorje – Hrastnik. 

Vrh Mrzlice sega 1122 m nad morsko gladino in ga imenujejo tudi Knapovski Triglav. Z njega se ob lepem vremenu pogled razlega vse do Snežnika, Nanosa in Julijcev s Triglavom. Nekaj metrov pod vrhom se nahaja eden lepše urejenih planinskih domov, ki se ponaša tudi z mehkim travnatim tepihom in igriščem za otroke. Pot, ki vodi do cilja je sila prijazna in jo lahko prehodijo tudi najmlajši. Z njimi računajte na zajetno uro hoda. Uberete lahko pot po cesti, ki brez problema prenese otroški voziček ali pa jo mahnete skozi gozd. Širše področje Mrzlice je razglašeno za krajinski park in se ponaša z bogatim in raznovrstnim rastlinstvom. To zazna prav vsako oko, saj je lepota krajine izjemna. Tiste bolj potrpežljivi, tihi in z veliko domišljije, pa bodo morda ugledali tudi avtohtonega prebivalca gore. Tu namreč biva zeleni možiček. Tako pravijo. Pa da naj bi bila gora votla, napolnjena z vodo. V njenih nedrjih naj bi živel zmaj, po bregovih šiba orjaška bela kača, na metli pa naokoli straši čarovnica. En kup zgodbic, s katerimi lahko otroke motivirate (mi še na poti še vedno nismo uzrli zelenega možiclja! Smo očitno preglasni) na poti do vrha, ki ob pripovedovanju mine precej hitro.

Če se boste na vrh Mrzlice odpravili to soboto, 14. maja 2016 (če le bo vreme suho), bo otroke na vrhu čakala Metoda Skovik. Prikupna sovica, ki bo otroke animirala v svoji izobraževalni ustvarjalni delavnici ter jih med drugim spoznala tudi s starodavno tehniko sitotiska. Čakala vas bo med 10. in 15. uro. S seboj prinesite bombažno majico, ki jo bodo otroci lahko pobarvali ali na njo odtisnili sovin lik. 

Izhodišče: Lovski dom na Savinjskem sedlu. Do njega pridete, če iz avtoceste Ljubljana – Maribor izberete izvoz Šempeter v Savinjski dolini ter sledite tablam preko Prebolda do Trbovelj dokler ne prispete do Lovskega doma, kjer je parkirišče. Sem se pripeljete po cesti, mestoma ozki, a strmi (ne bojte se, prava je) tudi iz trboveljske smeri.

Cilj: Planinski dom na Mrzlici (1093 m)

Območje: Zasavsko – Posavsko hribovje

Opis in trajanje poti: Od parkirišča do doma je ena ura hoda po dobro označeni poti. S čvekajočimi mulci si za pot rezervirajte do 2h hoda, odvisno od tega, kako zagreto bodo iskali pravljične prebivalce gore in koliko postankov bodo potrebovali.  

Primerno za otroke: Vsekakor. Pot se blago vzpenja. 

Primeren čas obiska: Vse letne čase. Pozimi Mrzlico obišče Miklavž (tradicionalni snežni nočni pohod v organizaciji Planinskega društva Trbovlje). Ostale tri letne čase narava prav tako razvaja vsak dan.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Že z navadnimi športnimi copati je pot na vrh varna. 

Pomembno za starše:
•    Nadmorska višina, ki jo boste premagali ni prevelika, saj se izhodišče nahaja na 886 m. 
•    Na pot za otroke vzemite malico ali drobne priboljške, ki jim jih lahko skrivate po poti in ustvarite igro »iskanje zaklada«. 
•    V planinskem domu vam bo Milica postregla z odličnim kosilom in klasičnimi planinskimi sladicami, zato lahko ta dan izpustite domačo kuho. 
•    Ob ponedeljkih je planinski dom zaprt.
•    Od doma se le vzpnite na sam vrh Mrzlice, kjer boste s pomočjo orientacijskega kroga določali lokacijo markantnih slovenskih gora. 
•    Na vrhu je potrebna previdnost, da otrokom ne zdrsne po bregu.
•    Pri planinskem domu so igrala za otroke ter Zlatorogov totem s planinskim bontonom, s katerim seznanite tudi otroke.

Deli članek na družbenih omrežjih

PRIPOROČAMO ŠE