OJSTRICA NA BLEDU
Hribček, ki se dviga nad zahodno obalo blejskega jezera. Negodovonje in brundanje o tem, da v hrib pa že ne gre, ker »predolgo traja«, se konča že pri vstopu v gozd z jase nekaj metrov pred streliščem in kampom. Očarljiva široka in tudi navadnim športnim copatom prijazna pot se blago vzpenja skozi gozd, ki tudi v vročini nudi prijetno senco in hlad.

Predlog za izlet


Na Bled na kremšnite in sprehod okoli jezera. To slišimo največkrat. Pa da je gneča. In preveč turistov. Biser slovenske naravne lepote velja za obvezno destinacijo turistov, ki počitnikujejo v naši deželi in priljubljeno vikend sprehajališče domačinov od blizu in daleč. A na Bledu se skriva še toliko več kot je le sprehod s kremšnito.

Na Bledu je najlepše med tednom, ko ni prevelike gneče. Če mislite, da sta obisk otočka z znamenito cerkvijo Marijinega Vnebovzetja ali gradu, ki se bohoti nad jezerom, rezervirana le za turiste se še kako motite! A danes ne bomo o vseh draguljčkih, ki jih ponuja blejski konec, temveč o tem, kako na zelo enostaven način otrokom (ponovno) približate, prikupite in priljubite hribe. 

Izhodišče: Zaliv Zaka na zahodni strani blejskega jezera. Iz Bleda gremo proti Bohinju in na križišču za Vilo Bled zavijemo desno. Parkiramo na parkirišču pri avtokampu Camping Bled. Enoten znesek 5 eur za cel dan. 480 m nadmorske višine.
Cilj: Ojstrica, 611 m
Trajanje vzpona: 20 min počasne hoje
Tip poti: nezahtevna

Rešitev se skriva v Ojstrici. Hribček, ki se dviga nad zahodno obalo blejskega jezera. Negodovonje in brundanje o tem, da v hrib pa že ne gre, ker »predolgo traja«, se konča že pri vstopu v gozd z jase nekaj metrov pred streliščem in kampom. Očarljiva široka in tudi navadnim športnim copatom prijazna pot se blago vzpenja skozi gozd, ki tudi v vročini nudi prijetno senco in hlad. Zanimivo razpotje, kjer te planinska oznaka vodi na levo, a kaj kmalu ugotoviš, da si ubral daljšo pot, v otroških možgančkih pusti presenetljiv vtis o »opeharjenju«. Razprava o bližnjicah, pomenu planinskih markacij in debata o medvedih, ki zadnje mesece bojda lomastijo tudi po gorenjskih gozdovih in zakaj ter kako se sicer najraje zadržujejo na Notranjskem, mine prehitro, ko že ste pri novem razcepu. Naravnost vodi pot na eno najlepših blejskih razglednih točk, Malo Osojnico, mi pa smo s pomladkom tokrat zavili na desno. Preskočili nekaj skal na poti, dvakrat zagrizli v koleno in že smo na vrhu. Nagrajeni s prečudovitim razgledom na jezero, otoček, grad in karavanške gore, kjer malčku prišepnemo legendo o tem, kako neubogljivi so bili pastirji in so vile za kazen svoje domovanje oblile z vodo. Več o legendi. 

Slabih 20 minut hoje, tako malo, da sploh ni časa za večini staršem znano otroško pritoževanje in svetobolje. Dol po hribu bodo zagotovo skoraj tekli, saj jih pred kampom Zaka, danes Camping Bled, čakajo številni trampolini (15 min za 2,5 eur … nič kaj po gorenjsko ne odmerjajo minut. Vse pohvale.) in urejeno otroško igrišče. Nihče vas ne bo »gledal po strani«, če se tudi sami preizkusite v skakanju po ponjavi (ni tako nedolžno kot izgleda!). Lahko pa zgolj uživate ob pogledu na srečnega otroka, ki že komaj čaka na nov hribski podvig. Vi zato še toliko bolj!

 

Deli članek na družbenih omrežjih

PRIPOROČAMO ŠE