CERKNIŠKO POLJE S SLIVNICO
Cerkniško jezero je odlična izbira za enodnevni ali vikend izlet ali pa kar tedenski dopust. Zanimivosti, naravnih in kulturnih, ki čakajo, da jih odkrijete, vam na Notranjskem zagotovo ne bo zmanjkalo. Cerkniško jezero, čarobno, skrivnostno, romantično in kraljevsko, svoje čare razkazuje v prav vseh letnih časih.

Predlog za izlet


Cerkniško jezero, svetovni fenomen in največje jezero v Sloveniji, je Zlatka in Metodo navdušilo v prvo. Številni zanimivi naravni pojavi, raznolika flora in favna ter mistična spokojnost, so ju prevzela in celo zgovorno sovico za nekaj časa pustili brez besed. Izgubljala sta se med travniki in kolovozi ter neskončnim trstičjem. Na zasanjani gladini jezera sta na eni strani občudovala odsev čarovniške Slivnice, na drugi pa zamolkle, mogočne Javornike. Zdelo se jima je, da je pred njima svet iz nekega drugega časa. 

Metoda pač ne bi bila Metoda, če ne bi modrovala in Zlatka na vsakem koraku poučevala o vsem, kar je uzrlo njeno oko, medtem ko je Zlatko ves čas skrivaj pogledoval proti Slivnici. A Metoda se ni vdala. »Danes je dan za spoznavanje mokrišč. Ne moreva vsakič le v hribe,« ga je potolažila in obljubila, da se prihodnjič povzpneta tudi na goro čarovnic. »Brez skromnosti pravim, da je ta zgodba Cerkniškega jezera velik čudež narave in lahko se upravičeno in brez vsakršne pristranosti uvršča med največje čudeže narave,« je Metoda očarana nad pokrajino citirala Janeza Vajkarda Valvasorja. Cerkniško jezero, ki ga štejejo tudi med mokrišča mednarodnega pomena, je presihajoče jezero s površino 26 km2. Leži v osrčju Notranjske, na južnem delu Cerkniškega polja, obdano z gozdnatim grebenom Javornikov in kopasto Slivnico. Večji del, sicer največjega kraškega polja v Sloveniji, ob deževjih zalije voda in tako nastane Cerkniško jezero, ki ob poplavah meri celo do 38 km2. Največja globina jezera je okoli 10 m. Jezero se navadno napolni jeseni in spomladi, ko so padavine najobilnejše oziroma, ko se tali sneg. Presiha maja ali junija, včasih tudi pozimi. S stalnim spreminjanjem svoje podobe nudi jezero ob vsakem letnem času drugačno, vedno novo sliko. 

Slava Cerkniškega jezera
Slavo našega naravnega dragulja je v svet že leta 1687 ponesel kranjski plemič, baron Janez Vajkard Valvasor. Raziskava Cerkniškega jezera pomeni enega vrhuncev Valvasorjevega znanstvenega dela. Kljub temu, da je domoval na gradu Bogenšperk, dan in pol ježe oddaljen od Cerkniškega jezera, je le-ta v njem vzbujal silna ugibanja o njegovem ustroju in ga navduševal do te mere, da je o njem spisal daljši zapis v 4. poglavju Slave vojvodine Kranjske. Raziskava jezera se mu je obrestovala in zanjo je prejel edino priznanje v njegovem življenju: leta 1687 je bil izvoljen za člana angleške Kraljeve družbe v Londonu. Morda je Metoda očarana nad njim tudi zaradi kraljevega članstva. Kdo ve …

Čudovita igra narave
Muhasta narava jezera je privabljala še mnoge, ki so hoteli razvozlati njene skrivnosti. Danes je ta razjasnjena: jezero leži v podolju, po katerem je v preteklosti tekla reka Ljubljanica. Zaradi zakrasevanja se je z leti večji del voda umaknil v podzemlje, ostala pa so kraška polja, na katerih voda privre iz podzemlja in se na drugem koncu v podzemlje tudi vrne. Najbolj znano je že omenjeno Cerkniško polje. Na Cerkniškem polju se Ljubljanica, reka šestih imen, razliva pod imenom Stržen, ki s svojimi pritoki, občasno tvori jezero. Uboga Metoda. Kako se je namučila, da je Zlatku pojasnila to skrivnost.

Najbolj ohranjeno območje narave
Svetovno znani fenomen Cerkniškega jezera je tudi največje presihajoče jezero v Evropi, ki poleg zanimivih oblik kraške hidrologije, ponuja življenjski prostor številnim rastlinskim in živalskih vrstam in predstavlja eno najbolj ohranjenih območij narave v Sloveniji. Z namenom, da bi ohranili naravne in kulturne vrednote tega območja ter skrbeli za nadaljnji razvoj gospodarstva, turizma, kmetijstva in gozdarstva na tem področju, so v Cerknici leta 2002 ustanovili Notranjski regijski park. Jezero igra pomembno vlogo tudi zaradi gojenja rib, ki jih ob suši varujejo v delu jezera, ki ne presahne. Na vzhodnem delu jezera lahko najdemo edino mesojedo rastlino v Sloveniji, svetovno ogroženo Okroglolisto rosiko. Zlatka je ves čas skrbelo, da ga ne bo napadla in pojedla. "Zlatko, nooo, ne obnašaj se kot kak kozel, saj to ne pomeni, da te bo kar pojedla," ge je morala ves čas miriti Metoda. Cerkniško jezero se ponaša tudi z bogatim življenjem v zraku; leži namreč na eni najpomembnejših selitvenih poti ptic selivk v tem delu Evrope, kar se je sovici zdelo še posebej imenitno. Pravi, da bo prišla sem kar na počitnice. 

Neskončne izletniške možnosti
Cerkniško jezero je odlična izbira za enodnevni ali vikend izlet ali pa kar tedenski dopust. Zanimivosti, naravnih in kulturnih, ki čakajo, da jih odkrijete, vam na Notranjskem zagotovo ne bo zmanjkalo. Cerkniško jezero, čarobno, skrivnostno, romantično in kraljevsko, svoje čare razkazuje v prav vseh letnih časih. Spomladi jezero zaživi v vsej svoji naravi; napolni se z vodo, ki ostane do poletja, domov se vrnejo številne ptice, ribiči potrpežljivo namakajo svoje ribiške palice, surferji v jadra lovijo jezerski veter, suparji, kajakaši in kanuisti pa režejo oljno gladino. S prihodom poletja se jezeru pridružijo pogumni kopalci. 

Kaj hitro pa jezero svojo vodo izpusti skozi požiralnike in pred nami zazeva puščavska pokrajina, prašna in razpokana. Padavine zopet prikličejo jezero, ki se z okolico odene v jesensko spokojnost, ki kar kliče po dolgih sprehodih in kolesarskih izletih. Zimski čas ni nič manj čaroben; nizke temperature poskrbijo za živahen otroški vrvež na največji ledeni ploskvi.

Poleg Cerkniškega jezera je na Notranjskem še kopica naravnih draguljev, ki kar kličejo, da jih odkrijete ter se naužijete njihove osupljive lepote. V bližini si lahko ogledate najlepšo vodno jamo v Sloveniji, Križno jamo, se sprehodite po Rakovem Škocjanu in občudujete mogočne oblike narave v Malem in Velikem naravnem mostu, povzpnete na Slivnico, zbirališče čarovnic, ki vas bo po dobri uri hoda nagradila s prekrasnim razgledom na celotno Cerkniško polje, obiščete mogočen in odlično ohranjen grad Snežnik iz 13. stoletja, se okoli Cerkniškega jezera zapeljete z »lojtrnikom«, okrepčate v eni izmed turističnih kmetij itd. Na Notranjskem so možnosti neskončne. Poleg želje po odkrivanju novih krajev, potrebujete še nekaj pustolovskega duha in samoiniciativnosti, saj Notranjska kljub izjemnemu potencialu turistično še ni najbolj razvita. Ob obisku Krpanove dežele ob Cerkniškem jezeru se za več informacij obrnite na Turistično društvo Cerknica

Nekaj utrinkov, da vas prepričata k izletu, sta v svoj objektiv ujela tudi Zlatko in Metoda. Kaj več časa nista imela, saj se jima je mudilo. Cerknica namreč slovi po svojem večdnevnem pustnem rajanju. Tega pa naša junaka zagotovo ne bi izpustila. Le v kaj se bosta našemila?

Deli članek na družbenih omrežjih

Cerkniško jezero

PRIPOROČAMO ŠE