JEZERSKO
Jezersko. Tja, kjer je, pravijo, narava najlepša in tja, kjer naj bi se svoje dni tako zelo rade zadrževale navihane, a prijazne vilinke. Prav tam je jezerce, Planšarsko se imenuje, v katerem voda riše obalo v obliki srca. Izlet na Jezersko je primeren za ljubitelje narave vseh starosti, posebej prijazen je tudi do najmlajših otrok.

Predlog za izlet


Metoda je zavrtela svoj obilno okreten vrat, odmaknila bukovo vejo, ki ji je zastirala pogled in navdušeno ugotovila, da sije sonce. Čez dan ima navado lenariti, a danes je sklenila, da bo storila nekaj neobičajnega. Pride tak dan, tudi za sovo. Prelep jesenski je bil, da bi modrovala le v svoji krošnji, zato je poklicala Zlatka.

»Čuj, ti kozel moj najljubši, jesen je prišla v deželo. Izkoristiva zadnje dni, ko se sonce še trudi sijati pozno popoldan in pojdiva na potep. Ne kompliciraj, ni prepozno in ne, ne bo naju ujela tema, spakiraj malico in vodo. Greva!«, je zaskovikala Metoda in že sta z Zlatkom drvela proti cilju, ki si ga je v betici umislila sovica. 

Jezersko. Tja, kjer je, pravijo, narava najlepša in tja, kjer naj bi se svoje dni tako zelo rade zadrževale navihane, a prijazne vilinke. Prav tam je jezerce, Planšarsko se imenuje, v katerem voda riše obalo v obliki srca. Zlatko je kar nekoliko zardel, ko mu je Metoda hitela pripovedovati o romantičnem pridihu, ki veje v tistih koncih. 

Avto sta parkirala pri gostišču ob jezercu in se odpravila na sprehod med travniki ujetimi v gorske vence. Dobro uro in pol sta hodila oziroma raje stopicljala, saj sta na poti ogovorila vsako kravo, ovco in konja, ki so se pasli na divje zelenih pašnikih (in teh ni bilo malo), vsakih nekaj metrov postala in vzdihovala nad lepotami, ki jih nudi miniaturna jezerska deželica, globoko vdihovala zrak čist kot najbistrejši potok ter pretaknila vsako ped poti, ki vodi mimo cerkve Sv. Andreja, Šenkove domačije in Jenkove kasarne. Slavila sta življenje v svoji popolnosti in bila sta vesela, da premoreta toliko čiste radosti, da sta tekla po travnikih, namočila kremplje in kopita v ledeno jezersko vodo ter se za konec ustavila še pri koritu z zdravilno mineralno vodo speljano iz izvira nad Ankovo domačijo. Zlatko in Metoda sta se sicer malce namrščila, ko sta naredila požirek. Nista namreč navajena, da voda zaradi velike vsebnosti CO2 »pika« in ima zaradi visoke vsebnosti manganovih, amonijevih snovi in magnezijevih mineralov tako močan okus. 

Ko sta se prijetno utrujena in polna vtisov kratkega, a zelo »sladkega« izleta, vračala proti domačemu gozdu in skalovju, sta si obljubila, da se vrneta. Jezersko je za navihance kot sta ona, kaj šele za vse ostale zaresne človečnjake, pravi pravcati zabaviščni park. Toliko kulturnih in naravnih lepot skriva, da bi tam zlahka preživela cel dan. Kaj dan, kar cel vikend ali teden! 

Izlet na Jezersko je primeren za ljubitelje narave vseh starosti, posebej prijazen je tudi do najmlajših otrok.  
Vse info o deželi na kranjsko koroški meji najdete na tej povezavi.

Deli članek na družbenih omrežjih

Jezersko

PRIPOROČAMO ŠE