VITOVLJE
Od izhodišča na koncu vasi Vitovlje do energetskega parka vodi približno 30 min lahkotne hoje, ki se vije po križevem potu. Od razpotja za vitovsko cerkev in Čaven, se odpravite desno. Do cilja vodi stara rimska cesta, katere ostanke še lahko opazite pod nogami. Gaj Sv. Lucija je posejan s skalnimi osamelci, ki sledove življenja kažejo z belimi magnezijevimi zaplatami. Eden med njimi je še posebej zanimiv in zdravilen.

Predlog za izlet


Za devetimi gorami in devetimi vodami se globoko v gozdu, poraščenem z visoko v vetru plapolajočo travo, nad Vipavsko dolino dviga pravljični košček sveta. Ne verjamete? Ne zamerimo. Nihče namreč ni. Dokler ga ni obiskal sam.

Morda jih ni ravno devet, dolin in voda, a ker je vse relativno, bo tudi to najbrž držalo. Odvisno od izhodišča in tega, kaj smatrate za goro in kaj za vodo. Zagotovo pa je cilj pravljičen. In čaroben. Še v tistih časih, ko smo za vse potrebovali konkreten razlog, zakaj se sploh odpraviti na nek odročen kraj, so nas prepričali. Od takrat je to mesto pobega, mesto, kjer si polnimo iztrošene dušne baterije, prostor najlepših spominov in odlična izbira za kratek popoldanski ali vikend pobeg od sodobnega vrveža. 

Od izhodišča na koncu vasi Vitovlje do energetskega parka vodi približno 30 min lahkotne hoje, ki se vije po križevem potu. Od razpotja za vitovsko cerkev in Čaven, se odpravite desno. Do cilja vodi stara rimska cesta, katere ostanke še lahko opazite pod nogami. Gaj Sv. Lucija je posejan s skalnimi osamelci, ki sledove življenja kažejo z belimi magnezijevimi zaplatami. Eden med njimi je še posebej zanimiv in zdravilen. Na njem je kamnito znamenje Svete Lucije, zavetnice oči, v obliki naravne vdolbine z zdravilno vodo. Romarji so že v srednjem veku hodili sem, da bi si z umivanjem zdravili oči. Čarovnija vdolbine se kaže v tem, da voda v njej ne presahne niti v največji suši. Preverjeno. Neštetokrat. Vipavska dolina koprni po vodi, a na vrhu te skale ostaja. Pravijo, da je »čudež« mogoč zato, ker se vdolbina z vodo nahaja točno nad podzemnim vodnim virom. Žarčenje tega izvira je tako močno, da prepoji vodo v vdolbini z zdravilno energijo in jo kljub suši ohranja živo.

A ni čarobna le ta skala. Vsak balvan, posejan na tem koščku raja, žarči na svoj način in s tem podpira zdravilno moč kraja. »Sem naj bi človek prihajal uživat tišino in zajemat zdravilne sile vilinskih bitij, ki s svojim plesom dajejo ritem kroženju naravnih ciklusov in zdravilnih energij narave. Najlaže se boste povezali z njimi, če boste nekaj časa dihali skupaj s celim gajem. »Predstavljajte si, da pri vdihu potegnete občutje prostora vase in ga pri izdihu izdihnete. Potem, ko ste s krajem nekajkrat skupaj zadihali, pozabite na dihanje in se raje odprite občutju prostora. Dovolite, da vas vile obdarijo z zdravilnimi silami,« je o kraju zapisal Marko Pogačnik, med drugim avtor knjige Zdravljene zemlje, zdravljenje sebe. 

Pod gajem se na piramidalni skali baha romarska cerkev Kronanja device Marije, vitovska cerkev. Če se postaviš pred njen vhod, s pogledom zaobjameš Vipavsko dolino v svoji veličini. Energetske silnice tega območja so tu najmočnejše in občutek imaš, da te dobesedno prikujejo v tla, te polnijo in navdajajo z nepopisnimi občutki vsemogočega. »Tak občutek nastane, ker je vitovska piramidalna skala sečišče dveh mogočnih energijskih tokov, t.i. »zmajevih črt«,« o lokaciji pravi Pogačnik, specialist zemeljskih akupunkturnih točk, ki je območje opremil z izčrpnimi informativnimi tablami.

Med vikendom boste srečali pohodnike. Čez gaj namreč vodi tudi planinska pot na Čaven. Čez teden, ko obisk, če si le lahko privoščite, tudi najbolj priporočamo, pa boste srečali morda le domačina ali dva in zanesenjake, ki z zobnimi ščetkami božajo čarobne skale. Ne ustrašite se jih, niso nevarni. So eni tistih vilincev, ki čutijo z naravo. In radi plezajo.

Podajte se v pravljično deželo in začutite ter doživite življenjsko radost, s katero je kraj prežet. Vrnili se boste bogati.

Deli članek na družbenih omrežjih

Vitovlje

PRIPOROČAMO ŠE