​Ideja za dvodnevni pohod: Črna prst, botanični vrt nad Bohinjem

Svojo dvodnevno dogodivščino je z nami delil planinski par. Namesto zmenkov v lokalih, kinodvoranah in večerjah v finih restavracijah, si Miro in Azra svojega Zlatoroga najraje privoščita v njegovem "naravnem habitatu": v kraljestvu Zlatoroga, visoko v slovenskih gorah. Na tak način si večkrat letno popestrita svoje vikende in s tem ohranjata kakovost partnerskega odnosa na visoki in predvsem zadovoljujoči ravni. Tega pa si želimo vsi, kajne? Pa se podajmo na njuno dogodivščino. Naj navdihne tudi vas!

Črna prst je s svojimi 1844 metri nad morjem ena prvih gora Bohinjsko-Tolminskega grebena. Z južne strani se dviga iz bogato zgodovinsko ter rastlinsko obarvane Baške grape, na severni strani vznožja pa leži Bohinjska Bistrica. 


Na ta čudovit razglednik se je moč povzpeti z obeh strani. S severa skozi bohinjske gozdove do melišč mimo skalnih pečin na greben, kjer se pot združi s stezicami, ki nas z juga pripeljejo na vrh med visokimi travami, ki so v poletnih mesecih pravi botanični vrt. Med tem ko Črna prst Bohinjsko dolino in Baško grapo ločuje, ju Bohinjska železnica skozi najdaljši slovenski predor spet povezuje. Midva sva se tokrat proti Planinskemu domu Zorka Jelinčiča podala z najine, gorenjske strani. 

Pohod začneva v vasi Ravne nad Bohinjsko Bistrico oziroma s srednje postaje nekdanjega smučišča Kobla, od koder ubereva pot, ki mimo Planine za Liscem vodi na Črno prst. Pot je lepo označena, podrobnejši opis pa je dosegljiv na tem linku. Po uri in pol hoje navkreber skozi gozdove, ki vsake toliko nudijo razgled na Bohinjsko dolino, prispeva do prve koče Slovenskega planinskega društva, Orožnove koče na Planini za Liscem. Postavljena je bila davnega leta 1894, le leto dni po ustanovitvi društva. 

V svoji zgodovini je doživela marsikaj. Od širitve, obnov pa do požiga med drugo svetovno vojno leta 1944. Nato je prostor s čudovitim razgledom sameval vse do leta 2006, ko je s pomočjo prostovoljnega dela in PD Bohinjska Bistrica na istem mestu zrasla nova koča. 

Po krajšem predahu nadaljujeva za kočo levo po stezi, ki je obenem tudi Botanični vrt Za Liscem. Rastline so ob poti lepo označene z ličnimi tablicami. Če pozorno opazuješ okolico, se čas hoje hitro podaljša, saj človek kar ne more mimo cvetočih lepot, brez da bi jih občudoval. Alpska možina, rumeni svišč, rožno rdeči dežen, julijski glavinec so le nekatere izmed lepotic, ki se skrivajo v svojem naravnem okolju ob poti. 
Ko se povzpneva nad gozdno mejo in nad zadnje ruševje, občudovanje alpskega cvetja zamenjajo čudoviti razgledi proti Julijcem, čeprav je hoja navkreber po utrjenem melišču nekoliko zahtevnejša od sprehoda skozi gozd. 

Pot nas pelje prav do pečine kjer nato ostro zavije levo in nas pripelje na preval Čez Suho, od koder že zagledava cilj, Planinski dom Zorka Jelinčiča. Nahaja se v varnem zavetju tik pod vrhom Črne prsti. Po uri hoje od Planine za Liscem doseževa teraso planinskega doma. 
Že pred pohodom nama je na uho prišla informacija, da sta nova oskrbnika v domu mlad par, ki je zadnje tri sezone z odliko oskrboval Gomiščkovo zavetišče na Krnu. In res. Deležna sva bila tople in prijazne dobrodošlice.
 
Oskrbnica Nives
Nives in Dejan sta se prvič z delom oskrbnika srečala v koči na Šumiku na Pohorju, kjer sta oskrbniku privoščila dopust, sama pa sta se preizkusila v službi oskrbnika koče.  Kmalu po tem je naključje hotelo, da se je na spletni strani PZS pojavil razpis za oskrbniški par Gomiščkovega zavetišča na Krnu. S PD Nova Gorica sta nato odlično sodelovala tri sezone, letos pa sta se odzvala PD Podbrdo, ki šteje le nekaj čez 170 članov ter upravljajo zgolj z eno postojanko, s planinskim domom Zorka Jelinčiča na Črni prsti. 


Po okusnem pozno popoldanskem kosilu z oskrbnikoma pokramljamo na terasi pred kočo. Mimogrede: njun skutin zavitek z gozdnimi sadeži je odličen!

Zanimalo naju je, kako, da sta se odločila za tak način življenja. V en glas povesta, da sta že na Pohorju začutila, da je to tisto, kar sta iskala. Obenem sta kot par lahko skupaj, ob tem pa skrbita še za druge in to v najlepšem delovnem okolju, hribih. 

Na Črno prst ju je privleklo tudi dejstvo, da je gora v poletnem času okrašena s cvetjem, ki raste le na tem področju, na rodovitni črni zemlji. Hkrati je to dom neštetim žuželkam, pticam, srnam, gamsom, prvi sosedje pa so družina svizcev na melišču tik pod domom. Počaščena sta, da lahko štiri mesece na leto živita v čudovitem okolju. 

Z veseljem vsako jutro vstaneta ob prvih sončnih žarkih, ko ptičje petje preglasi šumenje trav,  ki jih boža veter. Vikend je bolj tempiran, medtem ko se med tednom še najde dovolj časa, da se naužijeta lepot, ki ju obkrožajo. Te lepote rada ujameta skozi objektiv ter jih delita na spletu z namenom, da jih približata tudi tistim, ki jih osebno iz takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo obiskati. Obenem pa raziskujeta okoliške poti, da lažje svetujeta planincem na njihovi poti, hkrati pa sta vedno na voljo komurkoli, ki bi morda potreboval pomoč. 

Gora s planinskim domom gosti tudi prestižni gorski tek na Črno prst, ki velja za najstarejši gorski tek v Sloveniji in je edini tek s sadno kupo nad 1800 metri nadmorske višine. Člani PD Podbrdo tako pridno in zvesto vlagajo svoj prosti čas in trud v ohranjanje tekaškega duha v gorah ter v obnovo doma Zorka Jelinčiča, da je dom vedno poln svežine ter izjemne srčne topline. 

Preden se je sonce jelo poslavljati, smo se skupaj odpravili na vrh za domom, od koder so razgledi na vse strani res čudoviti.

Po okusnem zajtrku se od oskrbnikov in čudovitih razgledov posloviva in po pristopni poti sestopiva v dolino. Če bi nama čas dopuščal, bi pot lahko nadaljevala po grebenu proti zahodu, tja proti čudovitim razglednikom, kot so Konjski in Poljanski vrh pa vse do Raskovcev in Rodice.

Pa bodi dovolj lepih doživetij za pičla dva poletna dneva.

Deli članek na družbenih omrežjih

PRIPOROČAMO ŠE

Zlatko raziskuje
Koroška, tuzemski raj
12. februar 2020
Zlatko raziskuje
Zajamniki, balkon Pokljuke
30. januar 2020
Zlatko raziskuje
Dom ledenodobnega človeka, Potočka zijalka
21. december 2019
Zlatko raziskuje
Pliskina pot ali Kras je krasen!
19. oktober 2019
Ostale pisarije
Na Triglav po navdih
20. september 2019
Ostale pisarije
13. kolesarski vzpon na Šmohor
20. avgust 2019
Zlatko raziskuje
Po razglede nad Bohinjsko jezero
15. avgust 2019
Ostale pisarije
ČE ni gor, nisi bil gor! #LEPIINDRZNI
26. julij 2019
Ostale pisarije
Marjana Hostnik, mama in gorska reševalka
22. julij 2019
Ostale pisarije
Kje so tiste stezice?
08. julij 2019
Poročilo
Na Razorju v dobri družbi!
07. julij 2019
Poročilo
S skupnimi močmi v Mojstrani!
17. junij 2019
Zlatko raziskuje
Na hribovsko mal´co na planino Šija
22. maj 2019
Ostale pisarije
Prva pomoč v hribih
08. maj 2019
Ostale pisarije
Varno v hribe – razmere in orientacija
23. april 2019
Zlatko raziskuje
S kratkohlačnikom v Dolino Triglavskih jezer
22. november 2018
Ostale pisarije
Pravila nagradne igre "Klopca ljubezni"
23. oktober 2018
Ostale pisarije
Dnevi Aljaževega stolpa v dolini
05. oktober 2018
Zlatko raziskuje
Laško Zlatorog torta
01. september 2018
Zlatko raziskuje
Ženski odklop nad 16. vršiškim ovinkom
30. julij 2018
Ostale pisarije
Film: V kraljestvu zlatoroga
17. julij 2018
Zlatko raziskuje
IZLET: V deželi kozorogov in svizcev
12. julij 2018
Ostale pisarije
Kratkočasenje na poti
17. maj 2018
Ostale pisarije
Priporočila za hojo v hribe
17. maj 2018
Ostale pisarije
Tomo Česen: ne iščite bližnjic!
09. maj 2018
Ostale pisarije
Nasveti za varno planinarenje
29. april 2018
Ostale pisarije
Križišče zmajevih črt
11. april 2018
Ostale pisarije
Varnost na zelo zahtevnih planinskih poteh
10. april 2018
Ostale pisarije
Zlatorog na Triglavu
10. april 2018
Ostale pisarije
​Prva pomoč v gorah pozimi | PODHLADITVE
05. januar 2018
Ostale pisarije
​Novi sneg + veter = kloža!
13. december 2017
Ostale pisarije
Snežni plaz
03. december 2017
Ostale pisarije
Zlatorog na Triglavu
28. september 2017
Ostale pisarije
Orientiranje po soncu
07. avgust 2017
Zlatko raziskuje
Po sledeh pastirskih škratov
21. julij 2017
Zlatko raziskuje
Frischaufov dom na Okrešlju
26. maj 2017
Ostale pisarije
Klicanje na pomoč
12. oktober 2016
Zlatko raziskuje
Slovenski planinski muzej
15. september 2016
Zlatko raziskuje
Planina Dolga njiva
02. september 2016
Ostale pisarije
V kraljestvu Zlatoroga
21. avgust 2016
Zlatko raziskuje
Storžiška avantura
10. avgust 2016
Ostale pisarije
Ko se zabliska
15. julij 2016
Ostale pisarije
POTREBA PO ODNOSU
11. julij 2016
Zlatko raziskuje
Ko ugrizne kača
07. julij 2016
Ostale pisarije
Kako izbrati med množico predlogov
07. junij 2016
Ostale pisarije
Z otroki v hribe
02. junij 2016
Ostale pisarije
​V hribe v dežju? Zakaj pa ne!
01. marec 2016
Ostale pisarije
Kako mrzla je burja?
30. oktober 2015
Ostale pisarije
Srečanje z medvedom
11. september 2015
Ostale pisarije
Ko se zabliska
20. avgust 2015
Ostale pisarije
Grenadir marš
04. maj 2015
Ostale pisarije
Planinski bonton
14. april 2015

ZADNJA FOTOGALERIJA

V GIBLJIVI SLIKI

SODELUJEMO S PLANINSKO ZVEZO SLOVENIJE

290

planinskih društev

58.143

registriranih članov

178

planinskih koč

1.7

mio

planincev obišče slovenske gore vsako leto

10.000

km

planinskih poti